28. feb, 2019

Van borderline tot narcist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als psychotraumahulpverlener maak ik mij sterk om meer bekendheid te geven aan alle vormen en kleuren van misbruik, verwaarlozing, incest en geweld door vrouwen. Zo gaat dit stukje over gemaskeerd narcisme bij de vrouw, de zogenaamde stille en sensitieve narcist. Dit type narcisme blijft veel langer verborgen. Het grote misverstand bij narcisme is vaak dat men denkt dat de narcist bovenmatig veel of alléén maar van zichzelf houdt. De werkelijke narcist is echter niet in staat tot liefde, ook geen gevoel van eigenliefde en eigenwaarde. Een persoon met een daadwerkelijke narcistische persoonlijkheidsstoornis is vaak in de vroege jeugd psychologisch en emotioneel zo beschadigd, dat zij geen contact kan en wil maken met haar eigen innerlijke wereld. In wezen is zij bang voor haar eigen diep verborgen gevoelens van schaamte, schuld, waardeloosheid, minderwaardigheid en angst. Daarom creëert zij een valse gemaskeerde persoonlijkheid waarmee zij probeert energie en aandacht aan de buitenwereld te ontlokken en de enorme leegte in zichzelf op te vullen.

Zoals de maskerade van de bescheiden spirituele goeroe die aandacht lijkt te geven maar ondertussen alle aandacht van haar volgers opeist, de maskerade van de hoog gevoelige vrouw wanneer het haar eigen behoeftes aangaat, de maskerade van de uiterlijk perfecte moeder die binnenshuis veranderd in een ijskonijn, de maskerade van de fantastische onderneemster die een prijs krijgt voor haar bijdrage in de stad maar tegelijk een draak is voor haar personeel, etc, etc.

De stille sensitieve narcist kom je tegen waar je het niet vermoed. Ondertussen gaat er onder dat laklaagje van succes een kwetsbare, beschadigde, destructieve en zeer manipulatieve persoon schuil. De sensitieve narcist heeft een totaal andere verleidingstactiek om haar in je web te krijgen dan de dominante en openlijke narcist. Zij hebben op een subtiele manier het slachtofferschap tot een manipulatieve kunstvorm verheven, het kruipt onder je huid zonder dat je het in de gaten hebt. Het ligt nooit aan háár maar altijd aan de omgeving. Met haar dynamiek trekt de sensitieve narcist ondertussen wel alle aandacht naar zich toe.
Alles draait om háár.

 

Bron:  www.dewegnaarbinnen.nl
.